Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktor Kovačić pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Utjecaj ambalaže prehrambenih proizvoda na dječje zube

  • Objavljen: 13. Lipanj, 2016
13716_BPA-free_355.jpg

 

 

Kemikalije u ambalaži prehrambenih proizvoda i fungicidi mogu oštetiti dječje zube

 

Najnovija istraživanja pokazuju da dvije kemikalije koje pronalizimo u amabalaži prehrambenih proizvoda mogu uzrokovati oštećenja na dječjim zubima koja mogu uzrokovati razne probleme.

Izloženost BPA i vinklozolinu kod djece može oslabiti zubnu caklinu, što dovodi do veće mogućnosti za pojavu karijesa.  Osim toga, autorica ovog istraživanja dr. Katia Jedeon i njeni suradnici sa francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (INSERM), otkrili su da izloženost ovoj kemikaliji ometa rad hormona odgovornog za razvoj zubne cakline. Ova studija nije prva koja govori da BPA i vinklozolin ometaju normalan hormanalni rad i to ne samo kod ljudi, već i kod sisavaca, što povećava rizik od reproduktivnih problema, karcinoma i sl.

BPA se koristi u proizvodnji plastike od kojih se jedan dio koristi u prehrambenoj industriji kao ambalaža za hranu i piće, dok se vinklozolin koristi kao fungicid za zaštitu vinograda, voćnjaka i golf igrališta.

 

 

Hipomineralizacija kutnjaka i sjekutića(HKS)

 

Dr. Jedeon navodi da su prethodna istraživanja na životinjama pokazala da hormonalne promjene uzrokovane kemikalijama u ambalaži mogu biti povezane sa stanjem koje se naziva  Hipomineralizacija kutnjaka i sjekutića (HKS), koji se procjenjuje da utječe na  do 18 % djece u dobi od 6-9 godina. To je stanje u kojem dolazi do raznih defekta na caklini na prvim trajnim zubima, najčešće kutnjaka i sjekutića. Takav kvar je nepovratan, s obzirom da se jednom oštećena zubna caklina ne može regenerirati!!!!

 

 

 

O autoru članka

  • Splitsko-dalmatinska županija /
  • Grad Split /
  • Privatna ordinacija /
  • Poljička cesta 1a
  • Telefon: 021/534-035
  • e-pošta: info at dental-kovacic dot eu
  • komentara: 29,
  • ukupno ocjena: 119
4,71
Pogledajte sve objavljene članke