Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Horvat pruža besplatan pregled te 10% popusta na potrebnu uslugu novom pacijentu koji se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Revizija - Ponovno liječenje zuba

  • Objavljen: 27. Lipanj, 2016
29113_zub.jpg

 

Vrlo često se dogodi da se slučajnom dijagnostikom na ortopanu ustanovi granulom na zubu koji je liječen ranije. Taj zub može biti potpuno„miran“ godinama  tj. ne treba imati nikakve simptome, a isto tako može i boljeti. Zub uglavnom boli na zagriz ,a ne na tople i hladne podražaje. Pokraj njega na zubnom mesu se i vrlo često napravi „prištić“ odnosno fistula iz koje curi gnoj.

Revizija punjenja liječenog zuba je postupak kojim se uklanja materijal za punjenje iz korijenskog kanala i ponovnim čišćenjem i dezinfekcijim nastoje se ukloniti bakterije u kanalu korijena zuba.

Revizija punjenja kanala indicirana je u slučajevima neuspjeha primarnog liječenja korijenskih kanala gdje nisu eliminirane sve bakterije i postoji njihova nazočnost u kanalu ili tkivu oko korjena zuba.

Ponovnim punjenjem, nakon obrade kanala sa iglicama i dezinfekcije nastojimo osigurati dobro brtvljenje kanala u korijenu zuba i onemogućiti prostor u kojem bi se razvile bakterije.

Razlog nazočnosti bakterija u kanalu tj. razlog zbog kojeg moramo raditi reviziju punjenja mogu biti nepronađeni svi korijenski kanali ( nekad ih zna biti i do 8 na jednom zubu) ili propuštanje bakterija iz sline kroz stare plombe koji ne „dihtaju“.

Oko korijena zuba se napravi granulom te tako organizam spriječava da se bakterije šire dalje u cirkulaciju.

Kada je pristup kanalu otežan, liječenje zuba je dugotrajnije i zahtjevnije. Kanal može pri vršku korijena biti jako zavinut i stoga nedostupan instrumentima te je nemoguće u potpunosti cijelom duljinom očistiti takav kanal od bakterija. U kanalima koji su teže pristupačni čišćenju češće su komplikacije, a terapija je dugotrajnija i složenija.

Vrlo važno je napraviti plombu brzo nakon prvotnog liječenja zuba ili nakon revizije kanala zbog zaustavljanja prodora bakterija na punjenje u kanalu korijena zuba.

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Donji Grad /
  • Stomatoloska Ordinacija Balenović /
  • Pavla Hatza 23
  • Telefon: 01/492-3392
  • e-pošta: ordinacijabalenovic at gmail dot com
  • komentara: 33,
  • ukupno ocjena: 100
5
Pogledajte sve objavljene članke