Zanima Vas tko su najbolji doktori i stomatolozi u Hrvatskoj?

Pogledajte što ljudi misle o njima i iskoristite te informacije za dobrobit Vašeg zdravlja. Pomozite drugim ljudima tako što ćete ostaviti komentare i ocjene!

Doktorica Mazalin pruža 10% popusta na pregled te potrebnu uslugu novoj pacijentici koja se ovdje prijavi.
PRIJAVITE SE OVDJE!

Ginekološki problemi u različitim razdobljima života

  • Objavljen: 16. Travanj, 2018
12827_blog_5.jpg

 

Razna životna razdoblja donose i različite ginekološke probleme kod žena. Koji su to problemi i kako ih prevenirati? Pročitajte što doktorica Tihana Mazalin kaže u nastavku.

 

 

 

20-te

Najčešći razlozi zbog kojih se žene javljaju ginekologu u dvadesetima su: lokalne infekcije, problemi s bolnim menstruacijama i PMS-om te neredoviti ciklusi. Najvažnije je na vrijeme se javiti ginekologu i redovito obavljati standardan palpatorni pregled. Cilj je otkriti uzrok nelagoda i odabraviti pravilnu terapiju. Važno je isključiti pojavu endometrioze, kada tkivo koje inače raste unutar maternice počne rasti izvan maternice (na jajovodu, mokraćovodu, jajniku).

 

30-te

Žene u tridesetima planiraju trudnoću te se tu javlja najviše prepreka, međutim koje je najčešće moguće savladati. Postoji više različitih slučajeva. Primjerice, ukoliko žene u toj dobi koriste kontracepciju, ona može dovesti do suhoće rodnice oko ovulacije.  S druge strane, ukoliko se žene odluče na trudnoću, to uzrokuje niz promjena: slabljenja mišića zdjelice, pojave vena na vaginalnom području. Jedan od načina prevencija su primjerice Koegelove vježbe za mišiće zdjelice koje se mogu raditi bilo gdje, jedino što je potrebno je stisnuti mišiće zdjelice na nekoliko sekundi, pa ih opustiti.

 

50-te

Najčešće u ovoj dobi se pojavljuje suhoća rodnice što može izazvati bol rijekom seksualnih odnosa te često povećanu osjetljivost na infekcije. Ono što može pomoći je odgovarajuća higijena i korištenje lubrikanata. U pedesetima žene ulaze u menopauzu te više ne moraju voditi računa o prevenciji trudnoće što često utječe na dodatnu opuštenost u seksualnom životu.

 

60-te

Kada žene uđu u šezdesete, ulaze u postmenopauzu. Mnoge žene tada imaju smetnje poput: vrućine, suhoću rodnice, noćna znojenja. Svakako se preporuča uzimanje vitamina, što zdravija prehrana i neki oblik tjelovježbe.

 

Svakako je korisno redovito se javljati svom ginekologu i obavljati ginekološke preglede, kako bi se mnoge smetnje prevenirale.

 

Web stranicu Poliklinike Mazalin pogledajte ovdje te posjetite i njihovu Facebook stranicu ovdje!

 

 

O autoru članka

  • Grad Zagreb /
  • Maksimir /
  • Poliklinika Mazalin /
  • Ivana Trnskog 17
  • Telefon: 01/244-2133
  • e-pošta: poliklinikamazalin at gmail dot com
  • komentara: 149,
  • ukupno ocjena: 509
4,78
Pogledajte sve objavljene članke